петък, 2 януари 2015 г.

"ИЗУМИТЕЛНИЯТ МОРИС И НЕГОВИТЕ ОБРАЗОВАНИ ГРИЗАЧИ" от Тери Пратчет

Годината е 2001. Издателство Doubleday публикуват книга номер 28 от поредицата "Светът на диска" с приказните илюстрации на Дейвид Уайът. В България книгата излиза през 2006, издателската къща е "ВУЗЕВ", а заслужаващият похвала превод е на Катя Анчева.

"Изумителният Морис и неговите образовани гризачи" е първата официално определена за YA (Young Adult) книга на сър Тери Пратчет, която му донесе номинация за Abraham Lincoln наградата и още по-важното - CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) го наградиха с медал Carnegie, което издателствата държат да става ясно от корицата, поради причината, че това е най-старата и престижна награда във Великобритания за детска литература.

Свирачът от Хамелин, която е била вдъхновението за книгата е по-скоро фолклорна легенда, отколкото приказка, защото нейният произход е трагичен. Става дума за свирач, на който отказали да платят след като отървал гражданите на град Хамелин от плъхове. За отмъщение, той се върнал облечен в зелено, като ловец *тогавашен стандарт* и чрез хипнотизиращата красота на музиката си, повел всичките деца извън града завинаги - само три останали, за да разкажат: едно глухо, едно сляпо и едно инвалид. Използвайки я за основата на разказа си, авторът е успял да се отърве от суровата ѝ страховитост и така по прекрасен начин да пресъздаде историята без трагичната основа.

Още с началото си романът прави силно впечатление. Едновременно, заради закачливата проза на Пратчет и изумителната му дарба да създава персонажи, които трудно няма да се харесат на читателя. Героите тук са срещани и преди в историите от света на диска, като най-ранното им споменаване е в "Жътварят". *доколкото успях да се информирам* А, те са това, което прави книгата! Имената: Свинскибут, Сардини, Загар, Опасна тиква, Невли зай, Праскови и всички останали, са толкова впечатляващи, не заради хумористичното звучене, а заради очарователността на невероятния светоглед, който притежателите на тези имена имат. Те ще ви разсмеят с хумор, който може да намерите само в произведенията на автора. Не подценявайте също така образите на двете деца и разбира се Морис, за който си е казано, че просто е изумителен. Всички те са като едно метафорично огледало на черти, твърде присъщи на човешката природа. Присъствието на тези *детско* философски метафори, е поднесено по изключително шеговит начин, който няма как да не бъде разбран, дори от по-малките, и все пак да звучи като мъдрост за възрастните.

Прочетете я. Ще научите много, за най-доброто у хората и за създанията по земята. Ще научите за лошото в най-ясната му форма и ще научите неща от вида на това, че "наконечник" е *дълго търсеното от мен* наименование за края на връзките за обувки. Един наистина блестящ ум, ще ви разкаже за водачеството, безкористността и приятелствата, за контраста между това да си прост, но щастлив и умен, но изтезаван от това. Доказателство, че една книга предизвиква читателите да мислят, е когато те си задават въпроси, а тук сякаш самият автор ги задава.

Чрез развитието на персонажите, Тери Пратчет разказва как те са стигнали до отговорите на точно тези зададени от него въпроси. А, колкото повече ги опознавате, толкова по-обвързани ще сте с тях и ще ликувате за успеха им когато са поставени пред изпитание.

Проницателният хумор на автора е несравним и след кариера като неговата, говори сам за себе си. Използван е по невероятен начин в социалния коментар и погледа към обществото, който той прави с хапливото си остроумие и проницателност, за да разкаже интересна история, в която има много приключения, емоционално съзряване, геройства и дори страх, но най-вече радост. Всеки прочел я ще остане очарован.

Оценката е 6. Talk to the paw, mister, 'cos the whiskers don't want to know!