четвъртък, 11 декември 2014 г.

"ВЕЩЕРЪТ" - Сборниците с Разкази от Анджей Сапковски

Годината е 1992. Държавата Полша, а авторът Анджей Сапковски. В Англия го издават чак през 2007, а година по-късно "ИнфоДАР" го предоставят и за българската публика. *след като популярността на играта им гарантира продажбите, разбира се* Преводът е на Васил Велчев и заслужава похвала.
Ще обсъдя първите две издадени книги от епоса за Wiedzmin: "Последното Желание" и "Меч на съдбата", които са сборници с разкази - понякога свързани, а понякога не. Също, както и хронологичната им подредба, понякога са едно след друго, понякога не. Не си мислете, че това ще ви обърка или нещо ще ви остане неясно - това е фентъзи от 90те, когато авторите имаха въображението да си довършат разказите и не се налагаше да оставят половината неща не разяснени, за да звучат по-артистично. Разказите в първите две книги перфектно изграждат един интригуващ увод, за следващите романи от поредицата.
"Вещерът" не е от онези книги издадени след като компютърната игра нашумя, и автори са се възползвали за да се спечелят допълнителни приходи.*За теб говоря Оливър Боудън, Антон Гил или както там се казваш!* Книгата беше първа и е толкова вълнуваща, че след нея играта ви се вижда бавна. Но стига за играта.

Няма по-богат фолклор на чудовища, хуманоидни създания, вещици и всякакви там магически неща (някои зли - повечето, други добри), колкото този на заобиколните сестри държави на Майка България. Сапковски пръв се сети, че това, което фантастичното обсъжда, все още не е използвало тукашния фолклор. Защо мислите, малко други фентъзи автори от Европа (UK настрана) са известни на световно равнище. Вплел е фентъзи мотивите по перфектен начин с това, което точно този фолклор има да разкаже, превръщайки романите си в нещо оригинално и ново.

Нещо за автора. Експерт е по маркетинг и наистина знае какво се продава. Явно и как да го предостави на купувачите, освен това. Печели трета награда на някакъв полски конкурс и оттогава е написал останалите романи за Гералт от Ривия, които го правят един от най-известните фентъзи автори в Полша *Не, че сме наясно с други*

"Вещерът" е страхотно произведение. Като за начало - обстановката. Тя е мрачна. По различен от на модерните автори начин. Дотолкова мрачна, че всеки от модерните фентъзи писатели може да му завижда, защото те трудно биха докарали онази тъма над писанията си, без вече комерсиалните бруталности и кръвопролития, които са обсебили феновете. Сапковски базира разказите си на класическите детски приказки и ги комбинира с уникалната си проза, остроумие и... пригответе се... поучителна мъдрост. Няма две-три мъдри изреченийца, които да са философски ползотворни за дадени персонажи в произведението - от словата му, наистина ще си извлечете поука. Искате страх? Имате го - в изобилие. Искате интриги - имате ги *и не са от сапунените*. Персонажите са легендарни. Тъй като са създадени през 90-те предполагам вече мога да кажа, че са класика. Ще останат класика и занапред.

Магическата система е доста странна. Съществуват класическите жезли, с които магьосниците си служат, но главно е засегната магията, която вещерите използват. Освен с еликсири и наточена стомана, те си служат с магия, която се гради върху формирането на знаци с ръце. Различните символи, запращат различна магия. Също така има руни и гадателства.

Гералт от Ривия е наистина интересен анти-герой. Той убива чудовища, за да си изкарва хляба, но непрестанно оставя читателя с впечатлението, че го прави за да предпазва хората, застрашени от споменатите чудовища. А, хората... О, те го мразят. Горещо, както мразят всеки от неговата организация на мутанти специално обучени за тази професия. Неговите приключения, а като професионален убиец на чудовища, той се забърква в много такива, често не го водят по определен път, но винаги се усещат като съдбовно предопределени към една по-висша цел.

Светът, в който се развива историята е средновековна Европа, както биха я описали легендите. Пълна е със свирепи чудовища, зли магьосници, корумпирани владетели, болести и проклятия, които тегнат над света. Интересно е, че засяга темата за потиснатите раси и малцинствата. Няма да видите класическите елфи *които според древната скандинавска митология, ще знаете, не са като тези по филмите*, нито враждуващите джуджета. Тук расизма е омразата, която човеците (основната раса в света) изпитват към елфите. Още повече, към мутантите и магьосниците, но това е предимно от страх.

"Вещерът" е от онези книги, които имате късмета да бъдат леки за четене, но едновременно са силно увличащи, а стилът на автора ще ви потопи от главата до петите в приключенията на един анти-герой, чиято невероятна история, ще ви попречи да оставите книгата и ще ви изненадва, след всяка глава.

Оценката е 6. Prawo, Wiedzmin?