сряда, 17 декември 2014 г.

Фентъзи жанрове

Много жанрове, с много поджанрове. А, сред тях безброй мъдри и смели писатели. Разликите са важни. Знаейки името на жанра и това, какво го прави такъв, няма да промени много, но поне ще сте наясно какво се обсъжда, когато срещнете някое от тези имена. Те по принцип са толкова много, че не смятам за възможно да обсъдя всичките, защото няма да има гаранция за легитимността на описанията. Но, ето ги основите, които са това, което е нужно на читателя, за да се счита за информиран. Примерите, по никакъв начин не казвам, са всичките произведения от описаният жанр, а само най-важните.

Епично Фентъзи (Epic/High Fantasy) - Сърцето и същността на жанра. В произведенията са измислени нови мащабни светове, с дълга история, наситени ежедневия и многобройни персонажи. Обсъжда главно битката между Доброто и Злото. Нарисувани карти на фиктивните светове, които да описват пейзажа, са задължителни.
Примери: J. R. R. Tolkien "Властелинът на пръстените" и Robert Jordan "Колелото на Времето"

Героично Фентъзи (Heroic Fantasy) - Центрира действието върху един или група от герои, проследявайки приключенията около тях. Обсъжда несъвършенствата на протагонистите и наличието на главен антагонист и сразяването му, което издига протагониста от никой до герой, спасил света.
Примери:  Стивън Р. Доналдсън "Хрониките на Томас Ковенант Неверника" Реймънд Фийст "Чиракът на Магьосника"

Реалистично Фентъзи (Low Fantasy) - Ниско фентъзи, изразява слабата връзка с традиционните елементи на фентъзи, в произведението, а не качеството му. Това е жанр, в който събитията се случват или в реалния свят или в такъв, сходен на него по отношение на възможното. Контрастира с епичното фентъзи, по това че наличието на магия е минимално, ако изобщо присъства и не е важна за сюжета на историята. Обстановката е много по-обикновена, а фантастичното, по-скоро наподобява мистично, отколкото свръхестествено. Акцентира върху персонажите и отношенията между тях.
Примери: Astrid Lindgren "Пипи Дългото чорапче" Stephen King "Зелената Миля" *нещо такова*

Меч и Магия (Sword and Sorcery Fantasy) - Авантюристично и драматично фентъзи, където битката на главният герой (мечоносещ варварин) е личностна, а не световно застрашаваща. Самият той репрезентира доброто и често мотивите му са насочвани от присъствието на любовен интерес, а пътеката си проправя, през кървави сражения.
Присъства магичен и свръхестествен елемент, но не от толкова значителен за историята мащаб.
Примери: Robert Howard цикъла за "Конан" Michael Moorcock цикъла за "Елрик" и Fritz Leiber

Военно Фентъзи (Military Fantasy) - Фокусира се върху войнишкият живот и набляга на армиите, войните, битките, стратегическите планове и т.н. Главните герои са войници от определена армия, батальон, отряд.
Примери: Joe Abercrombie "Герои" Glen Cook "Черният отряд"

Мрачно Фентъзи (Dark Fantasy) - В историите е включен елемент на хорър, към фентъзи структурата. Често преобладава мрачна викторианска, готическа или съвременна атмосфера. Обхваща тематика за демони, духове, вампири, върколаци, призраци.
Примери: Творбите на H. P. Lovecraft, Clive Barker, Bram Stoker "Дракула"

Митологично Фентъзи (Mythic Fantasy) - Историите се случват в нашия свят и включват присъствието на божества, герои, създания, места и предания от различните митологии, за разлика от епичното фентъзи, където авторите разчитат на собствен пантеон и митология.
Примери: Neil Gaiman "Американски Богове" Marion Zimmer Bradley "Мъглите на Авалон"

Съвременно Фентъзи (Urban Fantasy) - Модерна среда, сюжета се развива в градски условия, където мачически същества се крият в подземия или в покрайнините на квартали, скрити за обикновените хора.
Примери: Jim Butcher "Досиетата на Дрезден"

Стиймпънк Фентъзи (Steampunk Fantasy) - Развива се по време на викторианската ера, самият жанр е доста хибриден, защото често взаимства елементи на хорър или историческа фикция, но основата му се гради около парните машини и изобретения от ранната модернизация.
Примери: Philip Pullman "Тъмните му Материи" Scott Westerfield "Левиатан" Herbert Wells "Машината на времето"

Комедийно Фентъзи (Comic Fantasy) - Пародийни, сатирични или поднесени по хумористичен начин фентъзи истории, често осмиващи други творби, включва свръхестествени елементи и нови светове.
Примери: Terry Pratchett "Истории от света на диска" Piers Anthony "Xanth"

Историческо Фентъзи (Historical Fantasy) - Отговорът, който фентъзи авторите дадоха на историческата фикция. Историята се развива в определен период, който е препратка или аналогия на реално историческо събитие с примесен фентъзи елемент.
Примери: Guy Gavriel Kay трилогията "Фионавар" *макар самият той да твърди, че се въздържа от категоризиране на определен жанр*

Пространствено-преминаващо фентъзи (Cross Over Fantasy) - Където персонажите преминават от един свят в друг чрез някакъв магически портал. Главните герои, често са обикновени хора от нашия свят озовали се в медиевистичен, магичен свят, носейки в него (или придобивайки там) специалните си сили, които използват, за да предотвратят завладяването на този свят от антагониста.
Примери: Lewis Carroll "Алиса в Страната на чудесата" C. S. Lewis "Хрониките на Нарния" J. K. Rowling гепталогията *така ли му викаха?* "Хари Потър"

Юношеско Фентъзи (Young Adult Fantasy) - Насочено е към по-млада аудитория. Героите в историята, често са в пре-юношеска възраст и разкриват нови неща за себе си.
Примери: Rick Riordan "Пърси Джаксон и боговете на Олимп"

Романтично Фентъзи (Romantic Fantasy) - Обединява романтична история с фентъзи тематика. В историята романтичните отношения са изведени на преден план. Често творби от този жанр са маркетирани като "паранормална романтика"
Примери: *Вие ми кажете...*

Магически Реализъм (Magic Realism) - Тук магията е основната част от историята и е нещо естествено в светска обстановка. За използването на магията си има определени изисквания или цена, а понякога изисква ползването на определени амулети, пръстени или жезли.


И още много и много...